Kam veselih nog naokrog prvo festivalsko soboto?

Prilagajanje temperature festivalskemu ritmu je le še ena od posledic ustoličenja festivala na čelu mesta ob Dravi. Festival Lent se je včeraj po predhodnem ustvarjalnem hrupu z rompom in pompom dokončno privalil v mesto, ga neizprosno okupiral ter preoblekel v kreativna oblačila. Odkrivanju festivala in podleganju njegovim ustvarjalnim doživetjem praktično ni mogoče uiti, saj ti prežijo na nas za vsakim vogalom. Z drugimi besedami, kdor se ni skril, si je sam kriv. Kam torej prvo festivalsko soboto?

Včerajšnje rane je daleč najbolje zaceliti v zeleni dnevni sobi Festivala, kjer mesti park okupira program Art kampa. Medtem ko odkrivate zaklade slovenske in tujih kultur skozi predstavitve in delavnice, vaša ušesa dnevno boža glasbena harmonija, ki vas obenem neizprosno pripravlja na vrhunec festivalske noči. Ob 17. uri vas bosta na Odru Triglav z jazzom, bluesom in funkom razvajala Big Bang Radlje & Tomaž Gajšt ter pripravila teren za večerni spust v staro mestno jedro.

Desant na festivalsko mesto ima za prvo strateško tarčo Jurčkov oder, kjer bo prvi naskok izvedel 9-članski rock&roll stroj Groovocado, ki preverjeno premaguje stres, dolgčas in skrbi. Ob 21.30 poveljstvo prevzema neiprosna Katalena, ki se brezkompromisno napaja iz slovenskih vojaških pesmi ter tako neustrašno in presunljivo premika meje ljudskega izročila. Za tiste, ki si pa želijo svojo bit napajati iz plesa zvočnih podob, pa jim v SNG Maribor vsekakor ne sme uiti plesna predstava Kamniti čevlji ob 20-ih.Ti po festivalu marširajo po taktu strastnega flamenka, podkrepljeni z elektronskimi zvočnimi brigadami.

Glavno bojno linijo pa tvori več kot 100-članski orkester 100 violin: Romski sinfonični orkester iz Budimpešte, ki bo popolnoma okupiral Glavni oder na Dravi ob 21.30. Z željo po ohranjanju glasbene kulture in nepredanim navdušenjem ena izmed največjih tovrstnih organizacij na svetu bogati živopisno paleto evropske kulture. Njihov strateški razpon sega od klasičnih del Liszta, Bartóka, Kodályja, Brahmsa, Čajkovskega, Sarasateja in Straussa do tradicionalno madžarsko romske glasbe ter ljudskih skladb.

Kot se za pravi desant spodobi, bo ta mesto prevzel in okronal s spektaklom svetlobne magije na nočnem nebu, ki bo v odsevu dravske gladine razsvetljevala znane mestne obrise. Prvi festivalski Ognjemet bo potekal z obrežja Drave med Glavnim in Titovim mostom ob 23.30, katerega predstavo tisočerih luči bomo lahko ponovno opazovali tudi s plavajočega odra na Dravi. Svetlobni napad pa seveda šele odpira vrata festivalskim afterjem na večih lokacijah: Saint James na Afterjih na Minoritih, Jeff Jensen Band v Sodnem stolpu, Nezaslišano v Wetrinskem ter After v Žičkem dvoru z DJ-jem Timom G.