Letošnjih pet na JazzLentu: Richard Bona Group, Vieux Farka Tore, Monophonics, Youn Sun Nah & Ulf Wakenius in Juan De Marcos Afro-Cuban All Stars!

JazzLent je nepogrešljiv član lentovske festivalske družine, ki z vedno novimi pristopi dokazuje, da je »jazz« beseda, ki označuje izvirnost, kreativnost, kakovost in presega golo označevanje glasbenega žanra.

Svoj dom je leta 2014 našel na edinstvenem letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor. Z gostovanji največjih mojstrov jazzovske tradicije in glasb sveta pa je v zadnjih letih postal ključni program festivala, o čemer priča tudi letošnji jagodni izbor.

Na JazzLent 2018 že prvo noč, v torek, 26. junija, prihaja letošnje najbolj zveneče ime festivala, to je Richard Bona Group!

Richard Bona ali “afriški Sting” je predvsem popoln glasbenik: navidezno lahkoten glas, virtuozna tehnika na električni bas kitari, edinstvena sposobnost skladanja in aranžiranja ter sposobnost naučiti se prav vsak inštrument zgolj z opazovanjem, ga delata enega najbolj cenjenih glasbenikov našega časa. Predvsem pa je eden redkih glasbenikov afriškega kontinenta, ki je svoj mednarodni sloves spričo številnih potovanj zgradil s sposobnostjo preseganja kulturnih razlik. Njegova glasba je zlitje številnih vplivov: jazza, popa, bossa-nove, afro-beata in funka v lasten izraz.”Svet je velik in raznolik ter odraz prepleta številnih tradicij. Brez tega bi svet,” pravi Bona, ”preprosto prenehal biti svet.” (nakup vstopnic)

Sredin večer, 27. junija, bodo zazibali afro-kubanski ritmi - in to pod taktirko moža, ki je odgovoren za nastanek fenomena glasb sveta, ki ga poznamo praktično vsi. Juan de Marcos je namreč tisti, ki je bil glavni za nastanek združbe Buena Vista Social Club - v Maribor pa prihaja z najpomembnejšo zasedbo kubanske glasbe Afro Cuban All Stars! Juan De Marcos je arhitekt preporoda kubanske glasbe, a v zasedbi Afro Cuban All Stars mu je zmeraj šlo za sožitje več generacij, za spoj tradicije in moderne. Z otoka najboljših cigar, najboljšega ruma in najlepših žensk prihaja na Lent s štirimi Grammyji nagrajen ritmični ognjemet najbolj znanega kubanskega orkestra pod vodstvom Juana De Marcosa Gonzálesa. Na to noč. dame in gospodje, se pripravite, da boste vstali in plesali kot še nikoli! (nakup vstopnic)

”Čudež”, ”izjemno umetniško delo”, ”čarobno”, ”pevka svetovnega formata” – to je le nekaj neskončno pozitivnih medijskih odzivov na koncerte pevke Youn Sun Nah, ki bo nastopila v četrtek, 28. junija. Neverjetno precizen glas, popolna intonacija, edinstven občutek za ritem in kristalna čistost ji namreč omogočajo, da v navdušujočo celoto poleg jazzovskih pesmi spoji songe tako različnih avtorjev, kot so denimo Joni Mitchell, Jimi Hendrix, Johnny Cash, Lou Reed in celo Metallica ali Nine Inch Nails. V popolni interakciji s kitaristom Ulfom Wakeniusom zmore vsako pesem predstaviti na edinstven način, poln čustev in strasti, ki publiko začara v pozorno tišino in na koncu požanje glasno odobravanje. Po vokalnem spektru se sprehaja tako lahkotno, da ni več zgolj pevka, temveč samosvoj glasbeni inštrument, zato pa tudi ni presenetljivo, da je prejela nagrado ECHO za najboljšo mednarodno pevko, svetovno jazzovsko nagrado BMW ter številne druge. (nakup vstopnic)

Vieux Farka Touré, sin legendarnega malijskega kitarista Ali Farke Touréja, je zahvaljujoč umetniški globini in razponu svojih skladb kot tudi izjemno energičnim in obenem sproščenim nastopom v živo tudi sam povsod po svetu pustil trajen vtis. Edinstven način igranja kitare, ki črpa navdih iz zemeljske surovosti Malija, je odigran na šestih strunah in v osnovni zasedbi z basom in bobni, zaradi česar se ga je prijel vzdevek ”Jimi Hendrix Sahare”. Na njegovih koncertih nenadoma slišimo, od kod v resnici izvira blues, in da zato tudi rock&roll izvira v Afriki. ”Le tu in tam, ter le če ste zares rojeni pod srečno zvezdo, ste lahko priča nastopu, ki preprosto pomete z vsemi ostalimi,” so zapisali v časniku The Independent ob njegovem nastopu v londonski dvorani Kraljice Elizabete, zato tudi njegov premierni nastop v Mariboru v petek, 29. junija, ne bo nič manj vročekrven. (nakup vstopnic)

In za konec JazzLenta 2018? Prav zares, tole bo Bang Bang!

Če ste nam pripravljeni verjeti na besedo, potem se pripravite na to, da boste skupino Monophonics prišteli med peščico najboljših koncertnih doživetij v vašem življenju! Med enega tistih, ko bo vaša najpogostejša misel in hkrati najpogosteje spregovorjena beseda sproščujoči, iskreni: ”Yeaaaah!” Prav zares: tri leta smo se trudili v Slovenijo pripeljati šestčlanski soul & funk stroj iz San Francisca. Kot ”najboljši soul band, kar sem jih kdaj slišal” jih je opisal Al Bell, producent založniške hiše Stax in direktor založbe Motown, ki je prodal na ducate milijonov plošč ter proizvedel največ hitov v zgodovini popularne glasbe. Kar ta povsem belski sekstet proizvede na odru, je temnejše kot noč, bolj rdeče kot kri in zavito v tančico bolj kot vaša najbolj nespodobna misel. (nakup vstopnic​​​​​​​)


 

Za ogled dogodkov programa JazzLent​​​​​​​ na Minoritih - na Odru Nove KBM potrebujete posamezne vstopnice. Cena vstopnice je 15 € oz. za imetnike Lente ali Dnevne Lente zgolj 5 € (za koncert Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Vieux Farka Toure ali Monophonics) ter 20 € oz. za imetnike Lente ali Dnevne Lente​​​​​​​ zgolj 10 € (za koncert Richard Bona Group ali Juan De Marcos Afro-Cuban All Stars). Le za koncert Jazz Podij: Big Band RTV Slovenija in Marko Črnčec potrebujete zgolj 9-dnevno festivalsko vstopnico Lento (25 € / 15 € za študente, dijake) ali Dnevno Lento (15 €).
Vstopnice lahko kupite v Narodnem domu, Eventimovih prodajnih mestih, na Petrolovih servisih ali Poštah Slovenije ter v času festivala na 4 prodajnih mestih: ob Glavnem odru, pri Minoritih, v Vetrinjskem dvoru ter v dvorani Union.

Preberite vse podrobnosti o PROGRAMU FESTIVALA LENT 2018 in si oglejte pregleden URNIK DOGODKOV.​​​​​​​