Lentanje je sinoči z dobrim obiskom in voljo na vseh prizoriščih (vsaj zaenkrat) pregnalo dež. Vse je tako pripravljeno za prvo lentovsko soboto, ki bo poleg ognjemeta in pestrega programa na glavnih prizoriščih postregla tudi z vročim nočnim dogajanjem.

Kljub tem da se je junijsko poletje le v pol dneva včeraj za en večer pretvorilo v nič kaj prijetno hladen jesenski večer, to ni ustavilo uvodnega petkovega lentanja. Medtem ko so mariborski baletniki in baletnice v nikakor idealnih pogojih blesteli zLabodjim jezerom na Glavnem odru na Dravi in večkrat poželi gromki aplavz s polnih tribun, je oživela tudi lentovska promenada. SladoLent so pred stojnicami slovenskih kuharskih mojstrovJureta Tomiča, Leona Pintariča in Grege Rozmana znova zaznamovali zadovoljno mlaskanje in vrste, v katerih se za dobrote nedvomno splača počakati kakšno minuto ali dve več.


Labodje jezero

Na drugi strani promenade se je na novi lokaciji že prvi večer dobro znašel Jurčkov oder, čemur se ne gre čuditi, saj je to prizorišče med Žičkim dvorom in Staro trto že od samega začetka lentanja ena od osrednjih točk dogajanja.

»Jurčkov oder je začel z majhnim odrom na majhni uličici, zdaj pa zaseda nostalgično lokacijo, kjer se je začenjalo druženje na Lentu. Ne vem, ali ima 'Sinek' toliko gostov zaradi našega programa ali mi zaradi tega, ker smo 'pri Sineku',«

se je pošalil dolgoletni producent odra Vladimir Šega. In predal besedo odličnim Hamo & Tribute 2 love, ki so zazibali promenado v svojem značilnem bluzovskem slogu, primernem za romantike in rokerje.

Še lani je na tej lokaciji stal Večerov oder, ki pa je novo domovanje našel na Trgu Leona Štuklja. Večji, glasnejši in znova brezplačen je privabil lepo število ljubiteljev kultne pank skupine Pankrti, ki jim je oder odlično ogrela energična kočevska metalska zasedba NcOdNC. Pero Lovšin, oziroma med poznavalci bolj znan kot »Perči Gnus«, je dokazal, da je še vedno v formi, ko je prepeval »zimzelene« pankerske himne, kot so Bandiera Rossa in Osmi dan. Da ima Maribor, ki ga je vedno imel rad, tudi sam v dobrem spominu, pa je dokazal z vložki, kot je:

»Zvečer v Mariboru, gremo v Maribor zvečer, gremo na ženske, gremo na pir!«

Moški glasovi so hitro pritegnili, na mizo pa so hitele nove »runde« piv.


Piše se leto 2018: Pankrti

Zabave željni so se lahko preselili na štiri after prizorišča. Poleg Trga Leona Štuklja je v Wetrinskem izjemen polnočni koncert pričarala madžarska zasedba Kampec Dolores, v Minoritih je svojo zbirko vinilk v nezadržno plesno mešanico zmešal srbski DJ Jazzmate, na Mladininem odru se je mladina do jutranjih ur zabavala in pozibavala ob močnih basovskih linijah in lomljenih ritmih dubstepa, ki ga je med drugim vrtel veliki up britanske scene Oliverse, za fino družbo ob manj drzni in bolj preverjeni glasbeni podlagi pa je skrbel Žički dvor

Tudi nocoj ob vrhuncih na Glavnem, Večerovem in Jurčkovem odru kakopak ne gre spregledati odličnih priložnosti za vročo sobotno zabavo in lentanje dolgo v noč. Mladinin oder vabi na primer na prvi mariborski nastop Sassje, najbolj odmevne in prodorne reperke s prostora nekdanje Jugoslavije. Minorite bo s francoskim šarmom in izjemno glasbeno zbirko jazz, funk, fussion in disko ritmov zavzel mlad francoski DJ Saint-James. Wetrinsky pa ga bo zagrooval s trojico odličnih glasbenikov Bojana Cvetrežnika (Terrafolk), Bora Zakonjška (Moonlight Sky) in Julijana Eriča (Prismojeni profesorji bluesa), združenih v novem projektu Nezaslišano.