Mariborske ulice in trgi bodo od danes naprej nov oder uličnemu gledališču! Česa ne smete zamuditi?

Že zadnje tri dni na Glavnem trgu raste zlovešče zanimiva konstrukcija. Po mestu se sprehaja vse več 'čudnih karakterjev' v še bolj čudnih kosovnih oblačilih, od cirkusantov, burlesknežev, okornih gospodov, potujočih cevi (!), do očitno navdušenih požigalcev. A brez skrbi, Ana Desetnica festivalsko mesto znova spreminja v največji oder na prostem! Ulično gledališče se bo vse do konca Festivala odvijalo na skupno štirih lokacijah: na Glavnem trgu, Slomškovem trgu, Grajskem trgu ter se po dolgih letih spet vrača na festivalsko promenado.

Ulično gledališče že prvi dan ponuja akrobatske vragolije, pohodne predstave ter celo ognjeno opereto. Na Glavnem trgu ob 18. uri vsekakor ne gre zamuditi belgijske interaktvine pohodne cirkuške predstave Sledi mi, ki se prilagaja trenutnemu urbanemu okolju. Predstava je zato vsakokrat drugačna, saj  ulice postanejo oder, fasade kulisa, tlakovci plesišče, hupanje mimo vozečih avtomobilov pa zvočna podlaga. Nasmehe na obraze bodo na festivalski promenadi ob 20. uri risali tudi trije starejši gospodje Tom Tom in Tom, ki se jim uspe znajti v za svoja leta najbolj nemogočih situacijah, obenem pa ponujajo socialno kritiko do odnosa s starejšimi.

Danes pa predvsem nikakor ne gre zamuditi kurjaške poezije ob 23. uri na Glavnem trgu pod imenom Zadnja simfonija. Zloglasna nizozemsko-francoska skupina Doedel, o katere prvem nastopu v Mariboru pred leti se še zmeraj govori. »Taista skupina je v Mariboru že nastopila pri spomeniku NOB, kjer je bilo na neki točki tako vroče, da so s svojim ognjenim spektaklom na asfaltu pustili trajen pečat. Ker smo morali to seveda popravljati, smo letos na Glavni trg pripeljali 6 kubikov mivke za vsak slučaj,« s hudomušnim nasmehom na obrazu razlaga producent uličnega gledališča Goro Osojnik. Ker se voda z ognjem ne meša najboljše, ima predstava v primeru slabega vremena rezervni termin še jutri ob 22.uri, prav tako na Glavnem trgu. (video)

Jutri, v četrtek 28.6., bodo predstave potekale prav na vseh zgoraj omenjenih prizoriščih, vsekakor pa se morate pridružiti nenavadnemu francoskemu pastirju ter njegovi še bolj nenavadni Črediob 20. uri na Slomškovem trgu. V kolikor so črede ovac ali krav vsaj približno uglajene, njegova čreda predstavlja potujoče in nič kaj sramežljive cevi. Delo z njimi seveda ni lahko, saj ta nenavadna bitja brez možganov še pri vsakdanjih opravilih kot so prehranjevanje, spanje in parjenje povzročajo ogromen nered, preglavice pastirju ter vam obilo zabave. Prav posebno vizualno-akrobatsko poslastico pa predstavlja Oknoob 23. Uri pri Mariborskem gradu. Pročelje gradu bo predstava izkoristila za multimedijsko projekcijo, ki nam na humorističen ter skorajda absurden način odpira okno v nov svet skozi igro percepcije. Kakšne barve je ta svet okoli nas pa je odvisno predvsem od nas samih. (video)

V petek nas bo spreleteval tisti čuden občutek, ko se želimo smejati, a je v tem smehu kanček strahu in trepetanja. Hudomušna grozljivka Ungabo nadaljevala ognjeno vročico svojih predhodnikov ob 23. uri na Glavnem trgu. V izjemni predstavi sodnega dne vas bodo žonglerski parklji v spremstvu starodavnega ognja in strahu popeljali na skrajni rob sveta. Medtem ko je v petek predstava Modre ptice odpovedana, pa se bodo z ognjem na zadnji dan v soboto ob 23. uri na Glavnem trgu igrali tudi v predstavi Pilenai. Zgodba se vrti okoli legendarne litvanske trdnjave, zadnjem oporišču poganstva, ki sez dizelskim gorivom prepojenim ognjenim infernom bori proti zmagi sodrgaste birokracije.