Vse poti vodijo k Dravi in če se nanjo vrača Glavni oder, se na Promenado, svoj največji »oder« vrača tudi festival uličnih gledališč, festivalska nagajivka Ana Desetnica, mar ne?

 

Seveda so vse Anine predstave vredne greha, pardon, ogleda, a vendarle gre izpostaviti nekaj norosti, pardon, novosti. Začenjamo drzno, virtuozno in akrobatsko s predstavo Sledi mi belgijske skupine Be Flat, ki bo Glavni trg kar dvakrat spremenila v urbano džunglo ovir (26. junija ob 18.00 na Glavnem in 28. junija ob 18.00 na Grajskem trgu). Kot nalašč za dva cirkusanta, akrobata in izkušena parkurjevca, ki bosta obdelovala in preskakovala ulične ovire, fasade, balkone. Fascinantno, kaskadersko in neponovljivo.

Sledi velik povratek na Anin največji »glavni« oder, promenado. V sredo in četrtek ob 19.30 jo bodo okupirali trije nizozemski gledališčarji in nagajiveži Tom, Tom in Tom. Ti nizozemski upokojeni navdušenci so pravi specialisti za jogo in skupinsko vadbo. Razgibavanje obraznih in trebušnih mišic od smeha je zagotovljeno.

A kot se za prinašalko dobre volje spodobi, bo Ana Desetnica poskusila napolniti kar največ urbanega prostora; od promenade se bo pomaknila tudi do Slomškovega trga. Angleški En lump ali dva? bosta tam 27. junija ob 19h s pomočjo uličnih spretnosti in vragolij raziskovala, kaj je to dolgčas, kaj rutina in kje je tukaj – lepota življenja? Domači Globus Histericus se bodo na trgu pognali na lov za zakladom po Poti v Tadam! (27. junij ob 20.00, Slomškov trg), mimo pa bo priplavala še otroško igriva Riba gledališča PolPet (29. junij ob 19.00, Slomškov trg). Svojo neugnano Čredo gibljivih cevi – da, prav ste prebrali, cevi – bodo 28. junija ob 20.00 komajda obvladovali francoski pastirji Rue Pietonne. Za (več kot) ščepec političnega spomina na minule volitve pa bodo poskrbeli litvanski Bad Rabbits s svojo kampanjo Pandemia (30. junija ob 20.00 na Slomškovem trgu), v kateri prepričujejo volivce, da mora biti predsednik sveta sam samcati gospod Panda. Edina politika, ki je garantirano – zanimiva. Čast zadnje predstave na Slomškovem trgu (30. junija ob 19.00)  bo pripadla domačim Sepate Kapate z družbeno kritično mariborsko odoLepo je biti revež.

Brez ognja nam seveda živeti ni – na Glavnem trgu bomo že v sredo, 27. junija, ob 23.00, začeli udarno, s kurjaško poezijo Zadnja simfonija »zloglasne« nizozemsko-francoske skupine Doedel, o katere prvem nastopu v Mariboru pred leti se še zmeraj govori. Za oddih bo 28. junija ob 23.00 na pročelju mariborskega gradu sledilo Okno, očarljiva multimedijska pripoved o človeku, ki ne more več pisati poezije, a ga navdahne podjetna Agencija Vertigo. Zadnja dva večera pa bo Ana Glavni trg napolnila s še več »ognjaže«, seveda! Zažigali ga bodo domači Čupakabra s svojim (gorenjskim) klicem Unga (29. junija ob 23.00 , Glavni trg) in kamniški KD Priden možic z dizelaško prepojenim peklomPilenai (30. junij ob 23.00, Glavni trg), ki gradi na legendi o litvanski trdnjavi, zadnjem oporišču poganstva ter svarilom pred sodrgo birokracije.

Si lahko sploh zamislite boljši navdih in izhodišče za ogled zaključnega ognjemeta s Starega mostu?

Ogled dogodkov programa uličnih gledališč Ana Desetnica je za obiskovalce brezplačen. 
Preberite vse podrobnosti o PROGRAMU FESTIVALA LENT 2018 in si oglejte pregleden URNIK DOGODKOV.