Kam danes, na prvi dan, na premnoga prizorišča po tem, ko se oblaki razkadijo?

PoLENTno vročico je, kot se za začetek vročega festival spodobi, končno pretrgala nevihta ter s tem zares in dokončno naznanila otvoritev enega največjih kulturnih festivalov v tem delu Evrope. Osvežitev je festivalu vlila novih ustvarjalnih moči, ki že prvi dan na svojih odrih ponuja ogled najbolj znane tuje kot tudi domače gledališke uprizoritve:Labodje jezero na Glavnem odru na Dravi ter Županovo Micko na Odru Nove KBM na Minoritih.

Pravljični balet Labodje jezero izpod peresa Petera Iljiča Čajkovskega še danes velja za sinonim klasične baletne mojstrovine, ki vedno znova vzbuja zanimanje občinstva. Kljub njegovi klavrni začetni uprizoritvi, je Labodje jezero dandanes predmet mnogih literarnih, umetniških in filmskih uprizoritev, ki vedno znova presprašuje razumevanje ljubezni in hrepenja ter s tem nastavlja ogledalo družbi.

Prav takšna uprozoritev naj bi bila po besedah baletnega direktorja SNG Maribor Edwarda Cluge odlična priložnost, da se Festivalskemu občinstvu predstavi na novem odru. Jezero bo zamenjal objem reke Drave, kjer bo labodji ples grel srca in oči, skrajšana pavza med predstavo pa bo poskrbela, da plamen z odra ne bo ugasnil.

»Današnja ohladitev je pravzaprav zelo primerna za otvoritev novega plavajočega odra, ki samo dodaja avtentičnost gledališki izkušnji. Mi smo prepričani, da bo predstava zagotovo pregnala sivino z neba in src,« je prepričan Clug in dodaja, da nastopajoči predstavo že nestrpno pričajujejo.

Čajkovski je pravljično zgodbo naslonil na rusko ljudsko pripovedko o princesi Odette, ki se zaradi uroka ljubosumnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega Laboda, čarobnega uroka pa jo lahko odreši le zvesta ljubezen mladega princa Siegfrieda. Pripoved se meša tudi z nemškimi pravljičnimi motivi, ki pa svoj navdih jemljejo iz tragične usode bavarskega kralja Ludwiga II., katerega zaščitni znak je bil labod in katerega sanjaška narava in senzibilnost sta zajeti v liku princa Siegfrieda.

Nesmrtno baletno uprizoritev romantičnega hrepenenja in ljubezni si lahko ogledate danes ob 21. uri na Glavnem odru na Dravi, več o vsebini predstave pa si lahko preberete tukaj.

Na Odru Nove KBM na Minoritih pa bo danes kraljevala gledališka komedija Antona Tomaža Linharta, Županova Micka. Redko preseženo Linhartovo delo je prva gledališka komedija v domači govorici, ki je v duhu novih demokratičnih in svobodomiselnih teženj dokazala, da se slovenščina na odru enakopravno kosa z drugimi jeziki in da si kranjski narod zasluži umetnost v svojem maternem jeziku. Ta opisuje preračunljivost koristoljubnih špekulantov, podkupljivih uradnikov in kmečke predrznosti pomešane s dvorjenjem po gorenjsko, kot jih lahko ovekoveči samo samozavest Županove Micke.

Za odlično predstavo bo poskrbela Drama SNG Ljubljana, kjer stare modrosti v komiko sodobnosti prevaja režiser Luka Martin Škof, ki jeza ta namen na oder med drugimi postavil tudi Uroša Fürsta (Župan), Nino Valič (Micka) ter nepogrešljiva Klemna Slakonjo in Janeza Škofa. Imetniki Lente si lahko predstavo ogledajo z nakupom vstopnice (5€), več o programu pa si lahko preberete tukaj.