Nocojšnji, ponedeljkov večer bo v znamenju velikega koncerta Plavega Orkestra na Glavnem odru in glasbenega programa na Minoritih.

Čeprav je ponedeljek, Lent ne počiva. Tudi danes se bo pelo, plesalo in igralo na številnih prizoriščih in ulicah po mestu. V okviru programa ulične glasbe Pozor, Muzika na cesti! nas bodo že popoldne razveseljevali glasbeni nastopi: temperamentni in strastni ritmi tanga Nuestras Raices na Gosposki ulici ob 17. uri, swing skupine Avalon na Poštni ulici od 17.15 in šansonski duet Dejana Berdena in Aphre Tesle ob 17.30 na Grajskem trgu. Ulice in trge mesta pa bo s prvimi (pred)dogodki zavzel tudi pisani, multikulturni Folkart, ki letos praznuje svojo 30. obletnico. Z nami na Glavni avtobusni postaji Maribor ob 17. uri in v Artkampu ob 18. uri bodo afriški »levi« iz Kenije, ki nam bodo prinesli vroče ritme svojega črnega kontinenta.

Za tem se obeta kopica odličnih koncertov, ki bodo znova zbudili značilno lentovsko dilemo: »Kam tokrat?!« Ob 19.30 bo v Art kampu vsestranski in vsestrunski mariborski glasbenik Igor Bezget z glasbeno zasedbo Global Community na odru gostil jamajško reggae zvezdnico Italee Watson. Ob 20. uri bo prav tako domača jazz pevka Ana Bezjak zazibala Jurčkov oder z Jazz Punt Big Bandom

A to bo šele začetek izjemnega glasbenega večera, saj se bodo nastopi odličnih glasbenih skupin kar vrstili. Prvo ime večera bo gotovo Plavi Orkestar, ki bo od 21.30 na noge dvignil Glavni oder na Dravi s hiti, kot je Ako su to samo bile laži in družbeno-kritičnimi, še kako aktualnimi komadi, kot je Fa fa fašista. Gre za eno najuspešnejših rock skupin nekdanje Jugoslavije, ki je po ustanovitvi v zgodnjih osemdesetih letih izdala 8 albumov s številnimi hiti, prodala več kot 5 milijonov ploščkov in se uveljavila kot ena pomembnejših soustvarjalk tako sarajevske urbane kulture kot jugoslovanske rock glasbene scene. 

Na Večerov oder medtem prihaja Demolition Group, ki ostajajo brezkompromisna rokovska zasedba in še vedno delujejo na robu alterja in undergrounda. Jasni in glasni, z občutljivim in kritičnim odnosom do aktualnega dogajanja in čedalje večje atomizacije družbe, bodo Trg Leona Štuklja podžgali od 22. ure naprej, občinstvo pa bo pred tem ogrela skupina Lilith Cage. Nocoj se bo začel tudi glasbeni program JazzLenta na Minoritih – Odru Nove KBM. Newyorško-mariborski jazz adut Marko Črnčec, ki bo okviru jazz podija letos na Lentu nastopil še na Jurčkovem odru in v Sodnem stolpu jutri in pojutrišnjem, bo letošnji jazz program odprl s čislanim sodelovanjem z Big Bandom RTV Slovenija. Izjemen koncertni večer bo sklenil Mladinin oder, kiv Jazz Klubu Satchmo od 23. ure naprej gosti dve udarni glasbeni odkritji slovenske glasbene scene Seine in Lynch.