GT22 je sinoči odprl novo pridobitev za Lent, ograjo od Židovske ulice do vrtca Ivana Glinška – enota Pristan. Postavil pa tudi novo razstavo v Ulični galeriji Maribor.

Interdisciplinarni laboratorij GT22 na Glavnem trgu 22 nocoj začenja z letošnjim programom Fokus Graz, ki bo občinstvu Festivala Lent predstavljal zgodovino, vizualno umetnost, film in gledališče iz avstrijske štajerske prestolnice in nekdanje evropske prestolnice kulture. Prva dva dneva Festivala Lent pa je posvetil akciji ZaDostopNaLent, v okviru katere zbira sredstva za ureditev dostopa od Židovske ulice do Lenta za ljudi s posebnimi potrebami. Doslej je zbral že dovolj sredstev, da je lahko včeraj (23. junija) odprl novo ograjo, ki bo vsem olajšala vzpon od vrtca Ivana Glinška – enota Pristan od Židovske ulice. Hkrati so zagnali novo rundo zbiranja donacij, saj so odločeni, da bodo uredili dostop za vse do Lenta.

V načrtu je ureditev dvigala, ki bi gotovo pomenilo veliko pridobitev tudi za starše z otroci, upokojence, turiste in druge, ki jim vzpenjanje po stopnicah predstavlja težavo. In ureditev taktilnih oznak po GT22 in Židovski ulici za slep in slabovidne. V ta namen zbirajo umetniške unikate za dobrodelne dražbe, ki potekajo v živo v prostorih GT22, umetniška dela, majice in vrečke treh mariborskih dizajnerjev Nenada Cizla, Toni Soprano in Urške Kerkeš pa je možno kupiti tudi prek spleta. Svoje unikate in artefakte lahko ponudite po e-pošti na naslov kos.tonja@gmail.com ali po telefonu 040 593 328 (Tonja Kos), kjer so dosegljivi za vse dodatne informacije. Prav tako bodoo veseli vsake denarne donacije, ki jih sprejemajo na Ustanovi Fundacija Sonda, Gregorčičeva ulica 56, 2000 Maribor, namen: Donacija Za GT22 – ZaDostopNaLent, IBAN: SI56 0510 0801 2771 303, BIC banke prejemnika: ABANSI2X.

Ob novi ograji pa so GeTejevci razstavili tudi novo fotografijo v Ulični galeriji Maribor, ki so jo odprli mesec dni nazaj v sodelovanju s podjetjem Tam-Tam mestni plakati. Naslednji mesec dni bo tako v Židovski ulici na ogled fotografija Sunshine – Sonce sije, mednarodno prepoznavnega švicarsko-slovenskega umetniškega dueta Veli & Amos. Mariborska polovica ulično-umetniškega kolektiva Veli Silver se je tudi udeležil otvoritve in povedal:

»Fotografijo lahko gledamo skozi zgodbo fotografije, ko se srečava z zanimivim človekom in konjem na plaži, v ozadju pa poteka ljubezenski moment v morju. Lahko pa se posvetimo tudi barvni paleti, ki med seboj povezuje različne elemente