Praktična nasveti izkušenega lentarja, ki ve, kako kar najbolje izkoristiti vsak festivalski dan - in vsako noč ;)

Ko je v mestu Festival Lent, se rado zgodi, da se ob vsem dogajanju ne znamo odločiti, na kaj vse bi se sploh podali in kako bi manevrirali med vsemi prizorišči in dogodki, ki bi jih radi obiskali. Seveda so tukaj še številne »ovire« na poti, kot so res pogosta in nenadejana srečanja starih prijateljev, preštevilne »špricer runde« in »izležavanje« pod krošnjami veličastnih dreves v mestnem parku, ki nam lahko še kako izdelan načrt za lentanje postavijo na glavo. Zato smo izkušenega lentarja, ki v različnih vlogah neumorno obiskuje in soustvarja naš festival že dve desetletji, prosili, da nam postreže z nekaj nasveti za letošnje lentanje.

Perpetuum Lentum Mobile

Festival Lent je vrtiljak dogajanja, na katerega je za pravo lentovsko izkušnjo vsekakor vredno sesti. Pri tem je, tako kot na vrtiljaku, v toku dogajanja pametno ostati čim dlje. Za karseda učinkovito in celovito izkušnjo lentanja si je pametno predčasno naštudirati dnevni program in se skušati držati zastavljenega cilja. Pri tem pa si postaviti okvirna pravila, kako se izogniti omenjenim »oviram«, ki nas lahko od njega odvrnejo:

  • V mestnem parku se čez dan sproščamo v bližini žarišč z največ otroškega živžava ali v bližini odra, da ne zaspimo in s tem že v startu izgubimo dragocenega časa.
    Če imate majhne otroke, jih je dobro čez dan »izmučiti« na številnih delavnicah in aktivnostih Art kampa, da bodo zvečer prijetno utrujeni in brez upiranja zaspali.
  • Za bližnje prijatelje, ki jih sicer redno srečujemo, in za ne tako bližnje prijatelje ter znance uvedemo pravilo »ene kave« ali »enega špricerja«.
    Skoraj vsi vam bodo oprostili, če se opravičite, da se vam mudi na koncert ali predstavo. Za drugo pijačo ob dobri glasbi se lahko dogovorite po tem, na katerem od večernih ali nočnih prizorišč: na Minoritih, na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo ali v Klubu Wetrinsky.
  • Če hočete neovirano in brez zadržkov lentati, si je priporočljivo zagotoviti festivalsko devetdnevno ali (eno)dnevno Lento. Za ceno osmih do desetih piv (25 evrov), ki jih izkušeni lentarji lahko brez problema izpraznijo v enem večeru, boste namreč dobili vstop na kar devet različnih prizorišč in  skoraj 90 dogodkov.
    Za dijake in študente je cena njihovi denarnici primerno manjša, saj bodo za devetdnevnoLento odšteli le za pet piv ali deset kavic, torej 15 evrov.
  • Na pregovorno polna prizorišča, kot sta Sodni stolp in Stand up, se nedvomno splača priti pol ure do petnajst minut prej, sicer obstaja velika verjetnost, da ne boste dobili mesta.
    Za JazzLent, Komedijo, Balaševića in Plavi orkestar pa se splača zagotoviti vstopnico čim prej.
  • Najboljše prevozno sredstvo za lentanje je vsekakor kolo, a če se vožnji z avtom nikakor ne morete odpovedati, priporočamo brezplačno parkiranje v Europarku ali parkiranje s popustom v garažnih hišah F City in Pristan. Prevažanje z avtomobili  najbolj odsvetujemo obe soboti, ko bo na ognjemetih kot ponavadi »pol Maribora«.
    Dobra alternativa kolesu je javni prevoz, saj se lahko z Lento brezplačno vozite na vseh avtobusnih mestnih linijah.
  • V žepu je vsekakor priročno imeti žepni program festivala s tabelo, v kateri si lahko po potrebi posamezne dogodke tudi označite.

Načrt za dnevne pohajkovalce in aktivne obiskovalce

Tako, po uvodnih pripravah se lentanje lahko prične! Za lažjo orientacijo smo vam na naključno izbranih dneh pripravili načrt dnevnega in nočnega lentanja, ki ju je možno tudi povezati v celodnevno izkušnjo in poljubno aplicirati na vse ostale dni.

Celodnevna lentovska sobota se vsekakor mora začeti na osvežilnem napitku ali kavi v Art kampu, kjer se sicer dogaja že od desete ure naprej. V soboto, 23. junija, bo na primer svoje plesne in glasbene kreacije v okviru predstave Izpod nasmeha predstavila uveljavljena mariborska ustanova Plesna izba Maribor. Po sproščanju v objemu narave se lahko lahkih nog sprehodite do središča mesta in se nasmejite vragolijam ter akrobacijam, ki jih v mesto z uličnimi umetniki prinaša Ana Desetnica. Če vas zanimajo skriti kotički Maribora, je kot naslednji priporočljiv prelet programa Živega mesta, ki se dogaja na mestnih dvoriščih in uličicah. Mogoče imate celo srečo in na kateri izmed aktivnosti naletite na kakšen prigrizek za malico. Športni navdušenci pa se medtem lahko družijo s potapljači na Dravski plaži pri Sodnem stolpu. Po tem je skoraj obvezna vrnitev v Art kamp, kjer se ob 17. uri in 19.30 odvijajo številni zanimivi koncerti in prireditve. Na izbran dan bo Big Band Radlje najprej nastopil s Tomažem Gajštom, sledil pa bo Oktet 9. Za družine z otroki ob tem nikakor ne gre spregledati brezplačnih gledaliških predstav v Vetrinjskem dvoru, kot je Coprnica Dragica Lutkovnega gledališča Maribor. Ob tem pa še pomembno opozorilo: Pozor, muzika na cesti! Pa ne dobesedno, saj se tako imenuje novi projekt festivala, v okviru katerega vas bodo letos ob vsem naštetem vsak dan ob 11. in 17. uri na Gosposki in Poštni ulici ter Grajskem trgu zabavali ulični glasbeniki.

 

Načrt za glasbene sladokusce in trdovratne ponočevalce

Dnevno pohajkovanje je seveda lahko tudi le prijeten uvod v večerno dogajanje, ko dobesedno zaživi celotno mesto in se ponuja kopica odličnih glasbenih in drugih kulturnih doživetij. Na četrtek, 28. junija, se na primer ponuja prvovrstni uvod v lep lentovski večer z zadnjim, tretjim nastopom mariborsko-newyorškega jazz aduta Marka Črnčeca v okviru Jazz Podija. Koncert Dhamana se začenja ob 20.30 na Jurčkovem odru, ki je tudi letos odprt za vse brez vstopnine, spremenjenea je le njegova lokacija - letos ga namreč najdete ob Žičkem dvoru, kjer je doslej kraljeval Večerov oder. Prej ali potem za prepotrebno okrepčilo pred dolgo nočjo prvovrstne ulične prigrizke izpod prstov največjih slovenskih mojstrov in mojstric kuhinje ponuja SladoLent pri Vodnem stolpu. Nato se bo treba odločiti glede na lastne želje in preference, saj bodo praktično hkrati potekali: koncert poletno toplega Muffa na Večerovem odru; Rock'n'Roll Freestyle Comedy Tadeja Toša & Banda, ki mu polnjenje lentovskih odrov nikakor ni tuje, na Glavnem; vrhunski jazzovski koncert s korejsko mojstrico petja Youn Sun Nah in švedskim kitarskim virtuozom Ulfom Wakeniusom na Minoritih; izbor najboljših standuperjev s prostora nekdanje Jugoslavije v Vetrinjskem dvoru; in Matjazz v intimnem ambientu vedno polnega Sodnega stolpa.

 

Če želite ujeti več kot le nekaj vtisov, se splača posvetiti le eni stvari, če pa želite še posebej doživeti vrtoglavo izkušnjo lentanja, pa je možno kombinirati Večerov oder na Trgu Leona Štuklja in bližnji Vetrinjski dvor ali Sodni stolp in JazzLent. Pri čemer se kaj lahko zgodi, da boste kje ostali brez prostega mesta. Lentanja s tem še zdaleč ni konec, seveda, saj se ponujajo trije uradni in kopica neuradnih prizorišč za kakovostno ponočevanje. Mladinin oder v Jazz klubu Satchmo začenja ob 23. uri in ponuja udaren rokerski večer, med drugim tudi prekmurske blues stonerje Jinho Jinza. (Mino)rite bo po polnoči zazibal hrvaški DJ šarmer Pepi Jogarde, v Klubu Wetrinsky pa se obeta polnočni glasbeno-improvizacijski večer. Za novince v lentovskem ponočevanju se vsekakor splača zaokrožiti med vsemi tremi in vmes vključiti še svetovljansko Poštno, zimzeleni KGB in druge cukrčke mariborskega nočnega življenja.